30/1/11

Χορός Στο Νείλος Του Γκρεμού:

.
[ Νείλος ]

Ας ενστερνισθώ τον Νότιο άνεμο
Είναι αστόλιστος
Είναι ερυθρός.

Του Νείλου αιώνια ψυχή
Μην φωλιάζεις πιά ως φλόγινη σιωπή
Ελευθερώσου!


Στίς μάζες της Αιγύπτου που ξεσηκώνονται ενάντια 
στο διεφθαρμένο καθεστώς των Μουμπάρακ, 
σ'ολους αυτούς που υποτιμούν την αραβική ψυχή
Ι.Τζανάκος


(1) ΔανεικόΓραφο, από: Αυτοκαθορισμός

(2) ΙστοριόΓραφο, από: Rosso Nero

(3) ΕιδησιόΓραφο, από News247: Αίμα και αναρχία στην Αίγυπτο

(4) ΥστεριόΓραφο, από γκράφιτι:
 .

مبارك، قبالة يمارس الجنس

Mubarak, fuck off! 

 

 Y. Γ :  

Από την εκδήλωση του Θερσίτη 13/2, για τις εξεγέρσεις σε Μαγκρεμπ και Αίγυπο

 

.

1 σχόλιο:

kranioUtopia είπε...

Διάβασα σήμερα τα παρακάτω σε ένα
μικρό άρθρο της Κατερίνας Τζωρτζινάκη:
"ο αιγυπτιακός λαός είναι ο πιο χειραγωγίσιμος λαός της γης. Μόλις πάρεις την εξουσία, σου υποτάσσεται, σέρνεται στα πόδια σου και μπορείς να τον κάνεις ό,τι θέλεις. Όποιο κόμμα κι αν είναι στην εξουσία, όταν διενεργεί εκλογές, δεν μπορεί παρά να τις κερδίσει, γιατί ο Αιγύπτιος δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει την κυβέρνησή του", λέει ένας από τους χαρακτήρες στο 'Μέγαρο Γιακουμπιάν' του σφοδρού επικριτή του καθεστώτος Μπουμπάρακ, Αλάα Αλ-Ασουάνι, που στηρίζει ότι "η αιγυπτιακή κοινωνία όχι μόνο βρισκόταν ακόμα στην Εποχή της Άγνοιας, αλλά δεν ήταν καν ισλαμική". Το καθεστώς πορεύτηκε με το σύνθημα: 'ή εμείς ή ο ισλαμισμός', αλλά ο συγγραφέας θεωρεί ότι το αυταρχικό καθεστώς ευνοεί τη σαουδαραβική ερμηνεία της θρησκείας, που είναι αντίθετη με την παράδοση μιας ανεκτικής Αιγύπτου. Μάλιστα, 'ένας λόγος που οι Αιγύπτιοι ανέχονταν μέχρι τώρα όλη αυτή τη φτώχεια έχει να κάνει με τη θρησκεία. Η μοιρολατρία, η αίσθηση ότι δεν μπορούν να τα βάλουν με τη θέληση του θεού, κράτησαν τους Αιγύπτιους σε μια ψευδαίσθηση κοινωνικής ειρήνης', πιστεύει η Τυνήσια ανθρωπολόγος Λίλια Ζαουάλι.
Τα όρια ανάμεσα στη θρησκεία, την πολιτική και την κοινωνία δεν είναι τόσο σαφή, όσο τα εμφανίζουν στη Δύση. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα αραβικά καθεστώτα αναθέτουν στους θρησκευτικούς θεσμούς τον έλεγχο της κοινωνίας, με αντάλλαγμα την ευλογία τους.
Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η δημοκρατία δεν ταιριάζει στους Άραβες. Ίσως, γιατί όπου υπήρξαν δειλά εκλογικά ανοίγματα, ωφελήθηκαν οι ισλαμιστές. Αλλά, και το όραμα των ισλαμιστών δεν καθησυχάζει ούτε τις γυναίκες, ούτε τις μειονότητες, ούτε εκείνους που αγωνίζονται για μια πλουραλιστική κοινωνία.
Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα 'μαύρο κύκνο', σ' ένα απρόβλεπτο γεγονός, κατά τον Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ. "Θα είναι άραγε μια νέα εποχή προς περισσότερο χάος ή προς τη δημιουργία θεσμών;", αναρωτιέται ο Σύρος πρόεδρος. Το τέλος δεν είναι ακόμη σαφές. Μόνο η έξαψη και η αναταραχή.