Οικονομική κρίση; Δεν είναι δα και κάτι καινούριο!
Πότε δηλαδή τα οικονομικά φτωχών και προλετάριων γνώρισαν άνθιση;
Εντάξει, τώρα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και η κρίση εδώ και πέντε μήνες εξαπλώνεται διεθνώς. Πότε όμως στην παγκόσμια καπιταλιστική ιστορία η αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου ήταν δίκαιη και οι όποιες κοινωνικές υπηρεσίες λειτουργούσαν για το κοινό συμφέρον; Μήπως ανέκαθεν η Οικονομία δεν ήταν δομιμημένη ταξικά και η πολιτική της διαχείριση κρατικά κατοχυρωμένη;
Το πλαστικό χρήμα, οι μετοχές και τα ομόλογα, τα δάνεια, οι επιταγές κοκ, το σύγχρονο σύστημα εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας (επονομαζόμενο και «χρηματοπιστωτικό») εξάντλησε τα όρια του και κατέρρευσε σαν αλβανική πυραμίδα της εποχής Μπερίσα.
Και ενώ λοιπόν το «κακό» ξεκινάει από την απληστία του τραπεζιτικού συστήματος, οι τράπεζες είναι αυτές που ενισχύονται οικονομικά βάσει κρατικών επιλογών και αποφάσεων. 30 δισεκατομμύρια ευρώ όχι στους πληγέντες χρεών και κατασχέσεων αλλά στους δήμιους της χρηματοπιστωτικής τυραννίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά αλλά και με περισσότερο μένος διαδηλωτές επιτείθονται σε τράπεζες καταδεικνύοντας τες ως #1 υπεύθυνο της κρίσης.
Από την άλλη εξουσία και αφεντικά δρομολογούν σαν διέξοδο αντεργατικές πολιτικές, μέτρα λιτότητας, νέους φόρους και νέες περικοπές και απολύσεις. Επωφελούνται των περιστάσεων για να περάσουν μέτρα που ήδη είχαν στα σκαριά, γιατί όπως είναι αναμενόμενο στόχος δεν είναι η «ενίσχυση του κόσμου της εργασίας» αλλά η διασφάλιση της αισχροκέρδειας και της ταξικής εκμετάλλευσης.
Χαρακτηριστικό της ελληνικής πραγματικότητας (και όχι μόνο) είναι πως τα έσοδα κάποιων λίγων και πολύ συγκεκριμένων από υπεξαιρέσεις και προμήθειες (βλ. υποθέσεις ομολόγων, siemens, Βατοπέδι κλπ) θα αρκούσαν για να καλύψουν τις στοιχειώδης κοινωνικές ανάγκες όλου του πληθυσμού.
Η κρίση είναι πρώτα απ’ όλα Πολιτική.
Έχει να κάνει με την χρεοκοπία ενός ολόκληρου συστήματος εκμετάλλευσης και με την ένδεια ενός κόσμου παραγωγής ψευδαισθήσεων επιτυχίας.
.