20/2/11

Από που να κρατά η σκούφια του...

Κ α ρ α τ ζ α φ ύ ρ ε ρ . . ?

Να 'σουν λέει αποτυχημένος ζωγράφος αλλά να ζωγράφιζες την υδρόγειο με αίμα, εκλεγμένος δικτάτορας, ο πρώτος Εmo στην Ιστορία, άριος κοντοστούπης και εβραϊκής καταγωγής μακελάρης των Εβραίων... Θα μπορούσε! Η ιστορία της εξουσίας και του ολοκληρωτισμού είναι γεμάτη σχιζοφρένεια. Εξουσιοφρένεια για την ακρίβεια. Από πολιτικής ανάλυσης ο φασισμός κατάγεται από τον σκληρό πυρήνα της εθνοκρατικής Εξουσίας: ένας λαός, ένα έθνος, ένα κράτος. Από ψυχολογικής ανάλυσης ο φασίστας μισεί πρώτα απ' όλα τον εαυτό του. Γι' αυτό και κάλλιστα σήμερα μπορεί να 'ναι κανείς αποτυχημένος εκδότης-δημοσιογράφος και να κατέχει δημόσιο βήμα, τηλεπλασιέ στη βουλή, επαγγελματίας ψεύτης που κόβεται για την αλήθεια, χριστιανορθόδοξος αρχαιολάτρης , άριος σαπιοκοιλιάς, μεταναστοφάγος απόγονος μεταναστών, μισαλόδοξος και ρατσιστής αγνώστου ταυτότητας και καταγωγής ιπτάμενο αντικείμενο... Αλήθεια, από που να κρατάει η σκούφια του Καρά Τζαφέρ..? Καρά στα τούρκικα δεν είναι το μαύρο και Τζαφέρ στ' Αραβικά ο γάιδαρος? Πάντα το 'χα απορία: Τι σημαίνει το επώνυμο Καρατζαφέρης;
.


4 σχόλια:

Papatragos είπε...

Κοίτα να δεις τώρα τι μου θύμισες...

http://www.youtube.com/watch?v=Vz9ZYVQlfMQ

Καλησπέρα φίλτατε :*

goofyMAGOUFH είπε...

Επεξηγεί ο Γιώργος Δαμιανός:
Σχετικά με το επώνυμο Καρατζαφέρης είναι γνωστό ότι το πρώτο συνθετικό Καρά, στην Τουρκική γλώσσα, σημαίνει “Μαύρος”.
Στην ελληνική γλώσσα αφομοιώθηκε πλήρως είτε με την κυριολεκτική σημασία, π.χ. καραμπογιά, καραγκιόζης (goz: μάτι> καραγκιόζης =μαυρομάτης), Καραγιάννης (: Μαυρογιάννης) κ.ά., είτε με την υποτιμητική/μειωτική σημασία, π.χ.: καράβλαχος, καράγυφτος κ.ά.

Το β’ συνθετικό του επωνύμου Καρατζαφέρης (-τζαφέρης) δημιουργεί κάποια προβλήματα στην ετυμολογική ανάλυση, επειδή υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, όπως:

α. Κατά την πρώτη εκδοχή το β΄ συνθ. του επωνύμου Καρατζαφέρης > -τζαφέρης παράγεται από τον πολύτιμο λίθο ζαφείρι < αρχ. ελλ. σάπφειρος > λατ. Sappirus (κάποιοι το συνδυάζουν και με το εβρ. Sappir, αλλά, γενικά, είναι άγνωστη η αρχική προέλευση της λέξης. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία το επώνυμο Καρατζαφέρης σημαίνει Μαύρο Ζαφείρι (μάλλον απίθανο, γιατί είναι άσχετο με την ελληνική φύση).

β. Η δεύτερη εκδοχή για το β’ συνθετικό -τζαφέρης είναι ότι προέρχεται από το μεσαιωνικό ουσιαστικό της Αλβανικής γλώσσας “τζαφέρ” που σημαίνει “άλογο”. Στην Αραβική, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σημαίνει και γάιδαρος. Στην Ελληνική θα αποκαλούσαμε το επώνυμο Καρατζαφέρη ως “μαυροάλογο” ή “μαυρογάιδαρο”

γ. Στα Τούρκικα το όνομα Τζαφέρ είναι πολύ διαδεδομένο π.χ. Τζαφέρ Ταγιάρ (Çafer Tayar), στρατηγός του τουρκικού στρατού, αλβανικής καταγωγής. Το όνομα Τζαφέρ έφτασε στην Τούρκικη γλώσσα από την Αραβική. Πρόκειται για το μεταλλαγμένο “Ja’far”, جعفر , το οποίο είναι ένα πολύ συνηθισμένο Αραβικό όνομα. Ο πιο γνωστός Ja’far ήταν ο Ja’far ibn Abī Tālib (ο Τζαφάρ γιος το Abi Ταλέμπ) ο οποίος ήταν ο Θείος το Προφήτη Μωάμεθ, με το παρατσούκλι Ja’far at-Tayyār (δηλαδή ο Ja’far, ο ιπτάμενος, που βρισκόταν παντού και ανακατευόταν με όλα). Ο Άλλος γνωστός “Ja’far” ήταν ο έκτος Ιμάμης των Σιιτών, ο Ja’far al Sadeq (ο Ja’far, ο Τίμιος)*.

Για το λήμμα Ja’far υπάρχει αναφορά στο λεξικό του Deh’khoda. To λεξικό αναφέρει ένα ποίημα του 14ου αιώνα : «είδα τον Τζαφάρ πάνω στο τζαφάρ (: γάιδαρο) που έτρωγε τζαφαρί (: μαϊντανό) και πέρασε από το τσαφάρ (: γέφυρα)» (μεταφρ. Κ. Ραχίμι). Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο, γιατί στην Αραβική ο μαϊντανός, η γέφυρα και ο γάιδαρος αναφέρονται ως Τζαφάρ.

Αφού είσαι περίεργος, Del Foc, καλά να πάθεις.

Υ.Γ.:
έχω ενημέρωση και για το 'Πάγκαλος'
... θες;

Ανώνυμος είπε...

Τι τραβάνε και οι ΕΜΟ φίλτατε..! Το Καραμάν Αλής είναι ακόμα πιο πιασάρικο, φίλτατη!

:)

RdF

Σκιατραφής και Ισόσπριος είπε...

Ο Καρατζαφέρης Καρα+τζαφερ>τζαφάρ ανυποψίαστε φίλε μου είναι απόγονος του αρχαίου Τζαφάρ
http://images1.fanpop.com/images/image_uploads/Jafar-disney-villains-976224_346_383.jpg