12/7/10

[ DetoX ]

.
Πανκ στον Λίβανο..?

Και μάλιστα με θηλυκό πυρήνα..?

.
.

Πως επιτρέπει η Χεσμπολάχ να τα βάζουν με τη θρησκεία, τον στρατό, την πολιτοφυλακή, την αστυνομία, την Εξουσία γενικότερα..?
Μα είναι απλό, δεν επιτρέπει! Οι Detox, εδώ και 5 χρόνια, αποτελούν το πρώτο πανκ - χάρντκορ συγκρότημα του Λιβάνου (με ξενόφερτες επιρροές και στίχους στη γλώσσα των απίστων) και τέσσερις μέρες μετά την πρώτη τους αυτοσχέδια συναυλία αντιμετωπίζουν ντου και φυλακίσεις από το καθεστώς. Ενώ πρόσφατα στην απόπειρα τους να συμμετάσχουν σε αντικαθεστωτικό φεστιβάλ στην Τουρκία τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα..!
Έτσι άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Κοπενχάγη, άλλοι παντρεύτηκαν και άλλοι μετανάστευσαν (κατά την διάρκεια του πολέμου) στην Αυστραλία. Και εκτός λοιπόν από το πρώτο Λιβανέζικο πάνκ έχουμε και τους πρώτους πανκ πολιτικούς εξόριστους.. Καμία σχέση πάντως με αντιεμπορευματικές ή DIY καταστάσεις, μια πραγματικά ενδιαφέρουσα όμως και κυριολεκτικά σκληροπυρηνική ιστορία. Και το πιο ενδιαφέρον απ' όλα? Έστω και δι' αλληλογραφίας δηλώνουν αισιόδοξοι και ότι με κάποιο τρόπο θα καταφέρουν όχι μόνο να παίξουν ξανά αλλά να κάνουν και περιοδεία, άγνωστες οι βουλές του πανκ!

Και μπορεί ο Θεός να είναι μεγάλος αλλά το ίντερνετ είναι ακόμα μεγαλύτερο, κοιτάχτε λοιπόν τι διαμάντια βρήκα:

Ένα σίνγκλ των Detox, εδώ

το μπλογκ τους στο myspace, εκεί

και όλα τα κομμάτια τους, παραπέρα
.

3 σχόλια:

Papatragos είπε...

Συμπαθέστατοι, αν και νιώθω σε ένα σχετικό βαθμό πως η πανκ σκηνή ότι είχε να πει, το είπε ήδη.
Το γεγονός όμως παραμένει, συμπαθέστατοι κι αξίζουν ακρόασης.
(μόλις βρω λίγο χρόνο θα σου πω και για τα βαλκανοτουρκικά).
:)

Rosa Del Foc είπε...

Ξέρεις ποια είναι η πλάκα αδερφέ? Ότι 20 χρόνια τώρα την ακούω αυτή τη φράση και είκοσι χρόνια εξακολουθώ ν' ανακαλύπτω καινούρια πράγματα..! Όσο για τους detox είναι όντως συμπαθεστάτοι αλλά και επιπλέον μια ενδιαφέρουσα ανθρώπινη ιστορία: allah saves the punks!!!

Το κακό με το πανκ είναι ότι, στην πλειοψηφία του, αποτελεί αντιστασιακή μόδα. Το καλό είναι ότι, στην πλειοψηφία τους, παραμένουν ζωντανά κάποια (αντιστασιακά) σημεία κοινής αναφοράς..!

Πάντα μου άρεσαν οι συλλογές γιατί σε ξεναγούν σε καινούρια ακούσματα! Κάποια στιγμή θα ανεβάσω και τις δικές μου "διαβαλκανικές" επιλογές..!

Η Μακεδονική πάντως ελέγχεται για κάποια εθνικιστικά της χαρακτηριστικά -που αν επιβεβαιωθούν θα την κατεβάσω εννοείται...

Papatragos είπε...

Αντιλαμβάνομαι τι λες, και βασικά συμφωνώ, γι'αυτο και το "σχετικό βαθμο" στο σχόλιό μου.

Απλά μουσικά, δύσκολα θα μου κάνει κάτι κλικ...κι αν μου κάνει θα είναι πιθανότατα επειδή μου θυμίζει κάτι άλλο προγενέστερο.

Αυτό με το αντιστασιακό και το πανκ έχει ένα ενδιαφέρον...

Και ναι, οι συλλογές τα σπάνε.
Παλιότερα, ειδικά τα cover/tribute albums αποτελούσαν σταρθερή πηγή ανεύρεσης συγκροτημάτων ;)
Αναμένουμε τη συλλογή σου λοιπόν!