18/2/09

Πειρατικά Άρθρα




Από τα πιο διάσημα Πειρατικά Άρθρα

είναι αυτά που έθεσε ο διάσημος Ουαλλός πειρατής Μπαρθόλομιου Ρόμπερτς

το 1720.




1. Κάθε άνδρας έχει ψήφο για τα τρέχοντα ζητήματα. έχει ίσο μερίδιο σε νωπές προμήθειες, ή σε δυνατά ποτά, οποτεδήποτε κι αν αυτά κατασχεθούν, και μπορεί να τα χρησιμοποιεί κατά την ευχαρίστηση του, εκτός κι αν η σπανιότητα καταστήσει αναγκαίο, για το κοινό καλό, να ψηφιστεί λιτότητα.

2. Κάθε άνδρας θα κληθεί να πάρει μέρος ισότιμα στη μοιρασιά των λάφυρων (πέρα και πάνω από το μερίδιο που δικαιούται): αλλά αν υπεξαιρέσει από το πλήρωμα έστω και αξίας ενός δολαρίου ασημικά, κοσμήματα ή χρήματα, η τιμωρία θα είναι να εγκαταλειφθεί σε ερημικό νησί. Αν η κλοπή είναι μόνο από άλλον άνδρα, τότε θα του κόβεται η μύτη και τ’ αυτιά και θα εγκαταλείπεται όχι σε ακατοίκητο μέρος, αλλά κάπου όπου θα είναι σίγουρο πως θ’ αντιμετωπίσει δυσκολίες.

3. Κανένας δεν θα χαρτοπαίζει ή δεν θα παίζει ζάρια για χρήματα.

4. Τα φανάρια και τα κεριά θα σβήνουν στις 8 τη νύχτα: αν μετά από αυτή την ώρα κάποιος από το πλήρωμα παραμένει επιρρεπής στο ποτό, θα πρέπει να το κάνει στο κατάστρωμα.

5. Το ντουφέκι, τα πιστόλια και ο μπαλτάς θα πρέπει να είναι πάντα καθαρά και έτοιμα για χρήση.

6. Κανένα αγόρι ή γυναίκα δεν επιτρέπεται ανάμεσά τους. Αν κάποιος άνδρας αποπλανήσει άτομο του αντίθετου φύλου, και το πάρει, μεταμφιεσμένο, μαζί του στη θάλασσα , η τιμωρία θα είναι θάνατος.

7. Η εγκατάλειψη του πλοίου εν ώρα μάχης, τιμωρείται με θάνατο ή εγκατάλειψη.

8. Κανένας άνδρας να μην χτυπήσει άλλον εν πλω, αλλά όλοι οι διαφωνίες να λύνονται στο έδαφος, με το σπαθί ή το πιστόλι.

9. Κανένας άνδρας να μη συζητήσει τη διακοπή του τρόπου ζωής του, μέχρι όλοι να μοιράζονται χίλιες λίρες ο καθένας. Αν για να γίνει αυτό, κάποιος άνδρας χάσει ένα άκρο, ή γίνει σακάτης, θα λάβει οκτακόσια δολάρια, από το κοινό ταμείο, και για μικρότερες βλάβες αναλογικά.

10. Ο καπετάνιος κι ο ναύκληρος να λάβουν δύο μερίδια από τα λάφυρα: ο κυβερνήτης, ο λοστρόμος κι ο οπλονόμος ένα και μισό κι οι άλλοι αξιωματικοί ένα και τέταρτο.

11. Οι μουσικοί να ξεκουράζονται την Ημέρα του Σαββάτου, αλλά στις υπόλοιπες έξι μέρες και νύχτες ποτέ χωρίς ειδική άδεια.





[ Π² ]




.

Δεν υπάρχουν σχόλια: